Πρόδρομος Νικηφορίδης | Νικηφορίδης – Cuomo

[

Πρόδρομος Νικηφορίδης | Νικηφορίδης – Cuomo

]

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo συνεργάζονται από το 1986. Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Το 1986 συμμετείχαν στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: Κτίριο κατοικιών στο Παρίσι 1992–1994, Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης 1997, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης 2006–2009, Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης 2000–2008 και Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 2001–2009.

Το 2009 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004–2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Προηγήθηκαν άλλα βραβεία σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπως: το Α’ Βραβείο για το διαγωνισμό EUROPAN 2, το Α’ Βραβείο για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το Α’ Βραβείο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το Α’ Βραβείο για την Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς κ.ά.

Έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια.

http://www.nikiforidis-cuomo.com

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη ..

Από χώρα σε χώρα, από μια πόλη στην άλλη, μετακινήσεις, συναντήσεις, Τουλούζη, κοινές διαδρομές, στάση στο Παρίσι, ρίχνουμε την άγκυρα στη Θεσσαλονίκη.

Από τον πρώτο κερδισμένο διαγωνισμό του Europan το 1991 μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας το 2013 επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, στην ιστορία και στο τοπίο. Στο τοπίο ή το πνεύμα του τόπου, στο τοπίο και στην αλληλοεπίδραση με το δομημένο περιβάλλον, στο πορώδες των συνόρων μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, στο δημόσιο και στο ιδιωτικό.

Η πόλη που ζούμε είναι μία πόλη με μνήμες χιλιάδων ετών, είναι μία πόλη που εξόρισε τη φύση στη προσπάθεια της να κερδοσκοπήσει, είναι μία πόλη που παρόλο που αδιαφόρησε για τη σχέση της με την θάλασσα δεν κατάφερε να καταστρέψει το θαυμάσιο αυτό περιβάλλον το οποίο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με την μελέτη της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Είναι μοναδική η εμπειρία να ξεκινάς από τη συμμετοχή σε ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να κερδίζεις, να αφοσιώνεσαι στο θέμα σου, να επιμένεις σε αυτό που θεωρείς σωστό, να αντιστέκεσαι στις εκπτώσεις και να παραδίνεις στη πόλη σου τον αγαπημένο της προορισμό. Αυτά θέλουμε να σας διηγηθούμε και να μοιραστούμε μαζί σας!