Κώστας Πουλόπουλος – SQ-1

[

Κώστας Πουλόπουλος – SQ-1

]

Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και πήγε σχολείο στην Καλαμάτα. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ξυλουργός, σχεδιαστής αυτοκινήτων ή μπασκετμπολίστας.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1996- 2004) με διπλωματική εργασία κοντά στους Τ. Παπαιωάννου και Τ.Μπίρη,  και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο με πλήρη υποτροφία (2007-2009) στο εργαστήριο του Chiba Manabu. Ταυτόχρονα εργάστηκε στο  το γραφείο του Kengo Kuma όπου ήρθε σε επαφή με μια προσέγγιση για την αρχιτεκτονική εκλεπτυσμένη στην απλότητά της, που επιτυγχάνει να συνδυάζει ευφάνταστα διάφορα ιδιώματα: τοπικά, διεθνή, παραδοσιακά και μοντέρνα.

Το 2009 επιστρέφει στην Ευρώπη για να εργαστεί στους Henning Larsen Architects, όπου σύντομα γίνεται lead designer, με πολλά πρώτα βραβεία σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς  που οδηγούν σε κτισμένο έργο (ενδεικτικά: Siemens Headquarters Munich, 45,000 m2, ολοκληρωμένο, Frankfurt School of Finance and Management 30,000 m2, υπο κατασκευή, Nordea Headquarters, 45,000 m2 υπο κατασκευή, Νοvo Nordisk headquarters, 30,000 μ2 ολοκληρωμένο, Central Bank of Libya, 1o βραβείο σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό) καθώς και τη μοναδική ευκαιρία να εργάζεται σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου : Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Καναδάς, Σαουδική Αραβία, κτλ. και να γνωρίζει κουλτούρες μέσα από την γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα απ’όλες, την αρχιτεκτονική.

Μετά από ένα διάστημα στους BIG- Bjarke Ingels Group, ο Κώστας αποφασίζει να ιδρύσει το δικό του αρχιτεκτονικό studio στην Κοπεγχάγη, κι από το τέλος του 2015 συνεχίζει την αρχιτεκτονική του έρευνα σε διεθνές επίπεδο. Το γραφείο SquareOne εμβαθύνει στην αρχιτεκτονική σύνθεση πολλών και διαφορετικών τυπολογιών κτιρίων (σχολεία, μουσεία, κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων κτλ.) σε διεθνές περιβάλλον. Ταυτόχρονα το γραφείο του προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ελληνική αγορά, λειτουργώντας σαν γέφυρα μεταφοράς γνώσης διεθνών καλών πρακτικών στην ελληνική αγορά.

«Think new thoughts»

Η ανάγκη για νέες σκέψεις είναι κινητήριος δύναμη για το δημιουργικό νου. Για εμάς η περί νέων σκέψεων συζήτηση δεν αφορά (αναγκαστικά) την καινοτομία, αλλά την ηλεκτρική στιγμή που γεννιέται μια αληθινή ιδέα, μια νέα λοξή οπτική που βραχυκυκλώνει προηγουμένως χαλαρές έννοιες: Η γέννηση μιας γερής ιδέας είναι σαν να μπαίνει φρέσκος αέρας από το ανοιχτό παράθυρο. Παραδείγματα τέτοιων «νέων σκέψεων» από το γραφείο SquareOne κατά τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του.